Wintertraining jeugd: Tacxtraining 12 februari

17-02-2019

We zitten alweer in februari. Nog even, nou ja nog even en we gaan weer buiten fietsen.Nu half februari is het rond 6 uur donker en kun je buiten niet veel doen ‘s avonds. Het Mountainbiken is enkele weken geleden helaas voor de tweede keer niet door gegaan.Spelbreker was het weer. Ze gaven tot vrijdagmiddag nog 85% kans op regen op dan moet je een beslissing nemen dus we lastten het af. Tot ons verbazing waren de berichten zaterdag totaal veranderd en is het die zaterdag de gehele dag droog gebleven ook rond Bergen op Zoom.

Twaalf februari, de derde Tacx training staat op de kalender. Ook nu weer zijn we welkom in de garage bij de familie Volmer te Numansdorp. Vorige keer waren er enkele die waren druk op school. Deze keer zou het lekker druk worden. Bas, Lars en Joachim de wat jongere en van de wat oudere Merijn, Yara en Jannoah.

Kwart voor zeven verzamelen alles opstellen en in gaan rijden. Twee waren er nog niet. Jannoah die zou op de fiets komen vanuit Strijen en Joachim die woont net door de Heinenoordtunnel op Heerjansdam. Jannoah was even voor zeven binnen. Van Joachim kwam even voor zeven een mailtje dat ze in de file stonden en het zo vast stond dat het niet de moeite was om door te komen.

Veel Tacxen werken met weerstand en geven het aan in het aantal Watts. Beginnen met 1 minuut 125 Watt, 1 minuut rustig trappen en weer 1 minuut 125 Watt. Zo bouw je het op zwaarder en zwaarder. Ook nu weer na het eerste blok van de training na een minuut of 10 /15 ging de garagedeur een stukje omhoog. Jannoah is nu Junior en kon het niet laten om even alles uit de kast te rijden en trapte een kleine 1100 Watt op de meter. Niet slecht dat is toch 1,5 PK. Bij de profs zijn het voornamelijk de sprinters die als ze aanzetten een moment boven de 2000 Watt trappen, dat komt neer op zo’n 3 PK, arme fiets.

Nu een blokje tempotraining. Een betrekkelijk lichte versnelling schakelen en om de 20 seconde wisselen en een ander 20 seconden en dat 10 minuten lang. Nog een blok op dezelfde manier maar nu mag je zelf de versnelling kiezen. Ook dit hebben we 10 minuten gedaan. Het lijkt erop dat het een uur lang rammen is op de Tacx maar tussen alle onderdelen zitten een paar minuten rust, even de druk van de benen, even als je nog kan praten wat praten en zeer belangrijk wat drinken.

We naderen het einde. We hebben nog een kwartier. Vorige keer hebben we afgesproken dat we het geen estafette meer zullen noemen net als bij atletiek. Van nu af heet het bij ons een ploegentijdrit. Starten op dezelfde manier. Dus om de beurt een stukje op kop. Nu zul je het een kwartier vol moeten houden met zijn vijven. Dat lukte aardig, je kon zien dat het ten einde liep. De een had er meer moeite mee om het tempo vast te houden dan de ander. Jannoah gooide de ketting een paar keer op het grote blad waardoor de Tacx zo tekeerging of er een Boeing 747 opsteeg. Nog een minuut tot de finish. Nu met z’n allen zo hard mogelijk naar de streep en met z’n allen naast elkaar over de finish.

Het uur Tacx training zit erop. Wel vermoeiend maar het is goed voor wat krachttraining vooral als je met Wattages aan de slag gaat. Ook je beentempo kun je er flink mee verhogen wat in de wielersport een belangrijke factor is. Ook nu geldt net als in alle sporten uitrijden. Rustig de hardslag naar beneden laten gaan. Zo trap je het opgebouwde melkzuur uit je benen, geldt trouwens niet voor kinderen die maken nog geen melkzuur aan.

 
 

Nieuws

18-02-2019
Start2Bike

In samenwerking met het Hoeksche Waards Damespeloton zijn we dit jaar de Start2Bike locatie in de Hoeksche ... Lees meer »

17-02-2019
Wintertraining jeugd: Tacxtraining 12 februari

We zitten alweer in februari. Nog even, nou ja nog even en we gaan weer buiten fietsen.Nu half februari ... Lees meer »

13-02-2019
Jeugdwielertrainer worden iets voor jou?...

Wie zou binnen onze club een goede jeugdtrainer zijn? Of ben je dat misschien zelf? Ben of ken jij een ... Lees meer »