Trainingsweekend De Hoekse Renners (+filmpje)

06-10-2014

TRAININGSWEEKEIND JEUGD 2014

Dit jaar kwam iemand op het idee om het trainingsweekeind eens niet buiten de Hoeksche Waard te houden en maar eens een keer hier vanuit het clubhuis te organiseren. Lekker dicht bij huis op vertrouwd grondgebied. Het idee kwam nog niet eens zolang geleden van Aldo Klomp. Aldo doet de cursus wierentrainer van de K.N.W.U.

Gelijk een mooie uitdaging voor hem een trainingsprogramma over tweedagen te organiseren.

Ondanks dat het een beetje kortdag was hadden er zich 14 opgegeven. Helaas moesten er zich 2 afmelden, de ene, Bradly de Boom was ziek en de tweede Thijmen Sas was geblesseerd geraakt. Domme pech? Of stom gereden? U houdt het niet voor mogelijk, uitgegleden met de gewone fiets, in de Heinenoordtunnel, over een paardendrol.

De zaterdag.
Na iedereen ontvangen te hebben werd er in grote lijnen uitgelegd wat we gingen doen. Aan het weer zou het niet liggen het werd een prachtige dag volgens de weerman. Het eerste onderdeel was een speurtocht. Op diverse plaatsen op het clubparkoers en bij het clubhuis waren briefjes verstopt met hoe kan het ook anders vragen die met wielrennen te maken hadden. Er waren 3 groepen variërend in leeftijd. De vragen waren snel gevonden en de uitslagen waren verdacht hoog te noemen. Reken er de volgende keer maar op heren, de telefoons worden dan in beslag genomen. Stelletje slimmeriken.

Dit onderdeel was vlot verlopen dus er was wat tijd over en er werd besloten om nog drie kwartier een rustige duurtraining te doen voor het eten zodat het kantinepersoneel de broodjes klaar konden maken. Er moest goed gegeten worden want er stond nog een pittige training op ze te wachten. Het eerste uur duurtraining en het tweede uur wat variatie van snel een dijk op, van paaltje naar paaltje sprinten, met een stevig tempo waaier rijden enz.

Cat. 1 tot 4 ging met Paul en Flip en Cat 5, 6 en 7 de grootste groep gingen met Aldo, Eric, Jetse en de ouders René en Pim. De laagste categorieen gingen eerst tegen de wind in. Loes Jansen was de oudste en heeft bijna alles tegen wind op kop gereden om de aller jongste uit de wind te houden. En dan nog (wel met de wind in de rug) na 33 km een eindsprint hebben waar de kilometerteller 42 km/uur aantikt, dan zit het met je conditie wel goed als je 10 jaar oud bent.

De hoogste categorien hadden ook goed afgezien. De één na de ander vond het bij de vraag met het evalueren van de dag dat het laatste uur van de training pittig tot zwaar was geweest maar wel leuk en leerzaam.

Ter afsluiting van de eerste dag kregen we nog een pasta maaltijd voor geschoteld waar je u tegen zegt. Alles ging op en met de buikjes dik en rond gingen we huiswaarts om ons voor te bereiden op de tweede dag.

De zondag.
Ook nu weer werden we door Aldo welkom geheten en ook nu weer werd er verteld wat we gingen doen. Ook werd er gevraagd of men goed geslapen had. Daar had niemand problemen mee gehad en enkele waren na het douchen uit zichzelf naar bed gegaan.

Het was weer mooi weer alleen de temperatuur was 5 graden lager dan gisteren.

We zouden beginnen met een training van twee uur voor de kleinsten en drie uur voor de oudsten. Jelle was de jongste vandaag want er waren er enkele die konden niet dus de groepen waren wat kleiner dan gisteren. Jelle was zenuwachtig omdat we gezamenlijk gingen vertrekken. Hij was bang dat hij er afgereden zou worden. Al snel waren de zenuwen weg en zat hij keurig bij de groten in het wiel en kon het tempo zonder problemen volgen. Na een kwartier gingen de groten verder en de jongste gingen terug naar de Heinenoordtunnel. Daar werden diverse oefeningen wat met techniek te maken heeft gedaan. Zoals opschakelen als je naar beneden gaat en terug schakelen als je omhoog gaat en je een bocht maakt. Bochtjes rijden zowel links om als rechtsom. Waaier rijden en netjes recht rijden over een witte streep. De groten kwamen terug rijden via de tunnel. Gezamenlijk zijn we terug gereden naar het clubparkoers. Met nog een eindsprint bergop zat de fietstraining voor de jongste er op en de grotere hebben nog een ronde of drie op het parkoers gereden en hadden het toen ook wel gehad.

Het kantinepersoneel was begonnen met pannenkoeken bakken toen we weg gingen en waren net klaar toen we terug kwamen. Ook zij hadden goed hun best gedaan. Er stonden twee stapels pannenkoeken van wel 15 cm hoog. De ene na de andere pannenkoek gleed naar binnen. Wielrenners kunnen wel goed eten. Ga er maar van uit dat ze twee keer zoveel op kunnen dan een normaal iemand. Helaas deze keer lukte het niet om alles op te eten.

Nu ter afsluiting ook nog wat techniek. Niet op de fiets maar over de fiets. Er werd om de beurt door Aldo en Flip wat aangewezen en moest men zeggen hoe dat heette. Voorbeeld: Waar zit je op? Het zadel. Waar licht de band om heen? De velg. Waar schakel je mee? De derailleur. Ondanks de jonge leeftijd werden er veel dingen goed beantwoord en als men het niet goed had werd de vraag anders gesteld of verteld hoe de echte naam was. Er werd nog uitgelegd hoe je het beste je fiets schoon kunt maken en wat je zo nu en dan moet smeren. En zeer belangrijk! Regelmatig controleren of er niets los zit, of er geen steentjes in de band zitten. In het kort, zorg dat je materiaal in orde is voor je naar de koers gaat. 

Als laatste een wedstrijd bandje verwisselen. Altijd een leuke afsluiting. De een kan het in 2 minuten terwijl de ander er 10 minuten over doet. Gemeen, dan geef je hem natuurlijk een band waar je een breekijzer voor nodig hebt om hem er af te halen en de ander geef je een band die je er zonder bandenlichters aftrekt. Succes verzekert.

Ter afsluiting van een leerzaam en gezellig trainingskamp hebben we de boel opgeblazen. Een oude binnenband oppompen tot hij knalt. Heeft een diameter van 1,5 meter voor dat gebeurd.

Met dank aan Fam. De Vlaam, Fam. Bos, Fam. Jacobs, de Moeder van Ernesto voor de voortreffelijke verzorging. Verder de trainers René Jansen, Pim Jacobs, Paul Bos, Eric Jansen, Jetske van Melick, Flip Nugteren en Trainer/Organisator Aldo Klomp allen voor de voortreffelijke begeleiding.

 

 
 

Nieuws

28-12-2018
Middagje bowlen

Even eens wat anders doen in de winter kan ook leuk zijn. We zien elkaar altijd in fietskleding en nu ... Lees meer »

02-12-2018
Introductie Kopen voor De Hoekse Renners

Beste leden, Vanaf vandaag is De Hoekse Renners aangesloten bij een nieuw soort clubactie om extra inkomsten ... Lees meer »

01-12-2018
Onderhoud racefiets

Service overzicht Sjaak Snel... Lees meer »