Doping KNWU

04-08-2014

Beste DHR-leden. Onderstaande bericht hebben we ontvangen van de KNWU. Lees het even door zodat je er van op de hoogte bent. 

Sinds enkele maanden zijn we in samenwerking met de Dopingautoriteit en NOC*NSF actief aan de slag met het actieplan ‘Koersen op een schone sport’ mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Onderdeel van dit actieplan is het intensiveren van het aantal dopingcontroles in de Nederlandse wielersport. Er zal dus meer gecontroleerd gaan worden. Dit betekend dat wedstrijdrenners vanaf nu een verhoogde kans hebben om geselecteerd te worden voor een dopingcontrole. 

Voor 2014 is er budget vrij gemaakt voor de uitvoering van 100 extra controles, welke verspreid over alle disciplines ingezet gaan worden.  Tijdens alle wedstrijden en evenementen, welke onder auspiciën van de KNWU worden verreden, is het mogelijk dat er dopingcontroles plaatsvinden. In de praktijk vond dit tot op heden vooral plaats bij in de hogere categorieën en op nationale wedstrijden. De extra controles zullen met name ingezet worden bij  wedstrijden op lager niveau en in de categorie junioren mannen en vrouwen. In de praktijk betekent dit dat een grotere groep licentiehouders al op jongere leeftijd geselecteerd zullen worden voor een dopingcontrole.

Een dopingcontrole geeft de sporter de kans te laten zien dat de prestaties op eigen kracht zijn geleverd. Bovendien creëert het meer bewustwording over het belang van een schone sport, vergroot het de zichtbaarheid van de inzet van dopingcontroles en versterkt het de cirkel tussen voorlichting en controle.

Door middel van deze informatie willen wij u hiervan op de hoogte brengen, attenderen op een verhoogde kans op dopingcontrole en wijzen op een aantal belangrijke aspecten rondom  dopingcontroles.

Heeft u vermoedens over dopinggebruik, loopt u rond met dillema’s of heeft u vragen over dit onderwerp? Dan kunt u anoniem terecht bij het vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF via 0900-2025590 of via www.vertrouwenspuntsport.nl

Heeft u vragen over de anti-doping aanpak van de KNWU, de extra dopingcontroles of de procedures waar u als jury aan moet voldoen in het kader van dopingcontroles? Stel ze via antidoping@knwu.nl

 
 

Nieuws

28-12-2018
Middagje bowlen

Even eens wat anders doen in de winter kan ook leuk zijn. We zien elkaar altijd in fietskleding en nu ... Lees meer »

02-12-2018
Introductie Kopen voor De Hoekse Renners

Beste leden, Vanaf vandaag is De Hoekse Renners aangesloten bij een nieuw soort clubactie om extra inkomsten ... Lees meer »

01-12-2018
Onderhoud racefiets

Service overzicht Sjaak Snel... Lees meer »